Бивши спортисти и хора от службите създават охранителните фирми   Преходът от

...
Бивши спортисти и хора от службите създават охранителните фирми
 
Преходът от
Коментари Харесай

Свидетелства на времето: Силовите групировки - една от емблемите на прехода


Бивши спортисти и хора от службите основават охранителните компании

 

Преходът от комунистически режим към демократично устройство на България има своите легенди и митове. Най-емблематични от тях са силовите групировки, употребяващи разпада на тоталния надзор, до неотдавна настоящ в страната. Стотици спортисти, съществено обгрижвани по времето на социализма, внезапно остават на улицата. Повечето от водещите шефове на групировките в България израстват в учебното заведение за бъдещи първенци по битка. Други, като Явор Дянков, идват от бойните изкуства като карате, таекуондо, джудо и бокс. Служители на някогашната към този момент Държавна сигурност също взимат присъединяване в основаването на охранителни компании.

 
Ние бяхме група " елитни спортисти ", които по това време се занимавахме с разнообразни бойни изкуства – едни таекуондо, ние карате, други битка, джудо… Като останахме на улицата започнахме да се ослушваме и гледаме, че страната липсва. Аз да вземем за пример нямах 2 лв. в джоба. Родителите ми ми плащаха тока, който беше смешна сума. Първоначално живеех при тях, само че след това се отделих и виждам, че не мога да си платя разноските. Така се събрахме една група хора, без да ги изтъквам кои са, доста от тях към този момент ги няма. Направихме охранителни компании около чиновници на тогавашната Държавна сигурност, които бяха уволнени и бяха останали на улицата. Покрай тях започнахме да се организираме. Аз събирах каратисти при мен, други група боксьори, трети – борци. Тези, които бяхме каратисти, ни викаха „ нинджите “.
Явор Дянков – един от създателите на карате в България

Разпределението на територии на въздействие неизбежно води до конфликти сред групировките. Първата от тях е на 16 ноември 1993 година, когато в спортния комплекс “Дескрим ”  борци пребиват няколко души от охранителна организация “Защита ” на Слави Бинев, по-късно направил и политическа кариера.

 
Борците нападнаха школата “Чавдар ” и пребиха таекуондистите. После през годините имахме търкания борци против каратисти, борци против боксьори. Имаше една група единствено от боксьори направена. И те се бутаха сред шамарите. Общо взето се борехме за пазар. Ние не бяхме чували за охранителни компании. Това пристигна от някогашни чиновници на Държавна сигурност и на вътрешно министерство. Тези хора пристигнаха да работят за нас. Ние ползвахме техните познания, преподадоха ни доста неща от началото. По това време нямаше касова книга, счетоводство, те ни научиха на това.
Явор Дянков – един от създателите на карате в България

Охранителните компании бързо набират скорост със силови способи и рекет. До 1997 година при държавните управления на Любен Беров и Жан Виденов групировките, с изключение на войната, която водят между тях, имат и поддръжката на политически кръгове, на полицията и правосъдната система. След като Съюз на демократичните сили печели изборите през 1997 година Министерство на вътрешните работи се пробва да ограничи тяхното въздействие.

 
Министерство на вътрешните работи отдели охранителната активност с разпореждане №16 от комерсиалната активност. По този метод желаеха да пресечен престъпния контингент - хората, които са имали досиета, престъпни прояви - да не бъдат в охранителни компании. Но отново намирахме малки врати в законите като не ги слагахме като охранители, а ги ползвахме като водачи или нещо друго... т.е. отново тези някогашни чиновници на Държавна сигурност, на Министерство на вътрешните работи, много военни също идваха при нас, ни помагаха в активността ни. Правихме това, което можем. Моята охранителна компания държеше половината София и половин България.
Явор Дянков – един от създателите на карате в България

90-те години на 20 век у нас ще бъдат запомнени като мутренските. Много пъти разногласията сред групировките се вземат решение на улицата със пукотевица, гърмежи и жертви.

- Васил Илиев като му взеха лиценза за убийството на Китаеца, с който нямам нищо общо. Тогава Васил Илиев и Мето Илиенски държаха “Илиянци ”. За всяка клетка и всеки офис се плащаше. Едни китайци по това време не бяха платили за една клетка 3000 марки за месец. Китайското посолство доста рипна и на Васил Илиев му взеха лиценза за ВИС - 1 ", споделя Дянков.

- И от ВИС -1 стана ВИС -2!

- Да, това стана отново с помощта на мен, тъй като бях приключил курс за осигурителен брокер в “Лойд ”. От британски преведохме документите и добавихме ВИС -2. През това време слагахме лепенки по заведенията, че са под наша настойчивост, да не бутат там всякакви борци, каратисти, боксьори и всевъзможни други групировки. Той /Васил Илиев/ взимаше 70%, за мен оставаха 30%.

Според Явор Дянков, възходът на групировките не се дължи на “червени куфарчета ”, дадени от Българска комунистическа партия, тъй като самите те са отвоювали пазари и територии.

 
Тези митове, които се носят, че са ни давали пари са цялостна нелепост. Ние сами си взехме дяла, поради слабата страна. В мътна вода се лови риба! По това време аз знаех 4 езика, ходех с костюм и вратовръзка. Другите ходеха с фланелки от 1.20 лева от “Илиянци ”, с спортни екипи и ланци. Прописах книги, вървях да контрактувам покупко-продажби и подписвах контракти. Много от тези хора бяха тотално необразовани в това отношение. Не малко от тях приключиха след това измислено висше обучение, единствено и единствено да имат тапия. Охранявах всички банки с компания BPS Balkan Security Services тогава. “Балканбанк ” и всички банки, които банкрутираха след това. Покрай мене вкарах хора, които няма да изтъквам. Те взеха първите заеми, банкрутираха първите банки... Същото направиха Васил Илиев, други групировки също, Алексей Петров. Знаете за Славчо Христов и прословутата банка, която управляваше / б.ред. става дума за СИБанк/ и по какъв начин след това тя премине в ръцете на Цветелина Бориславова. Преди това Атанас Тилев и неговата банка /б.ред. банкрутиралата Банка за аграрни кредит/. Благодарение на тези хора, почнахме да взимаме пари от тях, да си ги изкарваме, да си ги пазим, да ни финансират. Така влязохме в огромния бизнес. Това е истината за групировките. Те от дълго време отрязаха опашките си, тъй като станаха хора с костюми и вратовръзки, така наречен “бели якички ”. Истината е, че ние сами си извоювахме пазара тогава. Аз мога да изтъквам имена, да покажа документи и контракти...
Явор Дянков – един от създателите на карате в България

Много от героите на прехода останаха в престъпните сводки и журналистическите репортажи с прякорите си и с тъмните си дейности, довели до тяхната преждевременна гибел. Годините на силовите групировки сякаш е отминало, а на тяхно място към този момент има други играчи с мрежи и лостове за въздействие.

“За страдание, такива бяха времената. Това е срамната история на България - да вървиш да рекетираш хора, да ги биеш, убиваш, изнасилваш, да създаваш обществени домове, да крадеш, да си обкръжен с крадци, които разрушават коли и ги крадат, тъй като е записана при различен, а не при теб, това беше грозна история! И доста хора си заплатиха и дан за това. Много хора ги няма, пораства трева над главите им, а други ги няма, изчезнаха. Тези, които останаха подвиха опашки. Пак са рискови, само че не са към този момент толкоз нагли, тъй като против всяко деяние има противопоставяне ”, счита Явор Дянков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР